Što je 2019. donijela Salesforce zajednici?

 

Stigli smo do prekretnice tehnološke promjene. Barem ako je suditi prema godišnjem izvještaju “State of Salesforce Study”. Baziran na više od 190 000 podataka prikupljenih ispitivanjem više od 2100 Salesforce korisnika, izvještaj Bluewolfa, podružnice IBM-a, daje nam uvid u rad Salesforce zajednice u prošloj godini i trendove koji su iz toga proizašli.

Eksponencijalan rast tehnologija poput umjetne inteligencije, IoT-ja, blockchaina i 5G tehnologije signaliziraju nam novu eru poslovanja u kojoj tvrtke i organizacije imaju mogućnost osnažiti svoje zaposlenike da rade produktivnije, (umjetno) inteligentnije i sigurnije. Naravno, potpuno mobilno, u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg mjesta. Salesforce prati taj trend u stopu. Zato radi upravo na povezivosti aplikacija i organizaciji podataka kako bi tvrtkama koje ga koriste bilo lakše prepoznati potrebe svojih klijenata.

Ono što je ovu godinu obilježilo je prelazak fokusa s prikupljanja i gomilanja podataka o klijentima (outside-in) na organizaciju i korištenje tih podataka (inside-out) kako bi se dobili što bolji poslovni rezultati.

Četiri trenda koja su nastala kao rezultat takvog pristupa:

 

1. Promatranje potrošača iz apsolutno svakog kuta

 

Kao što smo već rekli, kada se radi o prikupljanju podataka, kvaliteta uvjerljivo pobjeđuje kvantitetu. Nije cilj doći do što više podataka, nego doći do onih kvalitetnih i iskoristivih koji mogu pomoći u poslovanju. Najbolji IT timovi ne fokusiraju se na to da akumuliraju veliku količinu informacija, već na to da podaci budu organizirani, vidljivi i pristupačni kako bi pomoću njih zaposlenici bolje razumjeli klijente, ali i međusobno lakše surađivali i optimizirali svoj workflow. Krajnji je cilj napraviti proizvod, odnosno uslugu koja će odgovarati osobnim potrebama svakog pojedinog potrošača.

 

2. Tehnologija umjetne inteligencije (AI) u nezaustavljivom je porastu

Znamo li onda u moru podataka koje imamo prepoznati one najkorisnije? I znamo li ih nakon toga ispravno upotrijebiti? Upravo u tome bi zaposlenicima trebala pomoći umjetna inteligencija. Iako je u Hrvatskoj  ta tehnologija još uvijek slabije zastupljena, ona polako utire svoj put kao jedan od svjetskih trendova koji nas zasigurno čeka. IT timovi navode kako im AI najviše pomaže upravo u prikupljanju, organiziranju i korištenju podataka. Najviše se ulaže u područje obrade prirodnog jezika – NLP (natural language processing), i strojnog učenja – ML (machine learning). Cilj oba područja je automatizacija rada, predviđanje ponašanja i sukladno tome preporuka najboljih postupaka, te u konačnici, personalizirano korisničko iskustvo.

 

3. Prodaja želi mobilnost

Na svjetskoj razini, gotovo tri četvrtine zaposlenih (73%) u odjelu prodaje radi isključivo na računalima, dok se tek oko 8 posto koristi mobilnim uređajima za bilježenje prodajnih prilika. 5G mreža taj bi omjer trebala ujednačiti. Iskustva prodavača, korisnika Salesforcea, koji rade na mobilnim uređajima govore kako im je puno lakše povezati se s klijentima jer su im potrebne informacije konstantno na dohvat ruke. Takav način rada znatno može ubrzati proces prodaje i skratiti vrijeme prodajnih ciklusa. Kako nove generacije ulaze na tržište rada tako mobilni, personalizirani i konstantan pristup postaje očekivan i standardan način prodaje.

 

4. Podrška 24/7 postaje pravilo

 

Potražnja za Salesforceovom podrškom 24/7 u početku je bila poprilično slaba. Nakon što je uočen njen pozitivan utjecaj na rad timova, ali i partnere i tvrtke s kojima surađuju, ta je vrsta usluge postala vrlo uobičajena. Kako bi klijent u bilo kojem trenutku imao mogućnost korištenja Salesforcea i time ostao konkurentan i u skladu s globalnim trendovima, velik dio njih odlučuje se na ovu vrstu podrške.  Čak 67 posto njih bilježi pozitivan povrat na ulaganje.

 

I na kraju…

 

Iako se čini kako bi ovolika količina promjena u nekom trenutku mogla postati previše i djelovati zbunjujuće, to uopće ne mora biti tako. Bitno je u moru novih tehnologija pronaći one koje su primjerene i konstruktivne za vaše poslovanje, učiti na greškama i voditi se potrebama vlastite tvrtke.

 

Izvori:

The State of Salesforce report 2020

https://diginomica.com/dreamforce-2019-bluewolfs-state-salesforce-2020-report-says-look-inward-value

 


piše:
Ana Rogić, Marketing Assistant, HSM informatika