13.04.2021. – Online event „Proizvodnja 2.0. – Novi izazovi u prodaji“ okupio je vodeće ljude iz regionalnih proizvodnih tvrtki i vrhunske stručnjake kako bi zajedno odgovorili na pitanja o tome kako digitalna transformacija može pomoći tvrtkama da opstanu na današnjem tržištu.

 


 

Fleksibilni sustavi širokog spektra mogućnosti potrebni su proizvodnim tvrtkama kako bi zadržale svoje mjesto na tržištu – zaključak je online eventa Proizvodnja 2.0 – novi izazovi u prodaji održanog u organizaciji HSM informatike. Event je okupio predstavnike dvaju uspješnih proizvodnih tvrtki regije, Nexe Grupe i SCGM-a te medijskih kuća Lider i BizLife, a pridružili su im se i stručnjaci iz HSM informatike i tvrtke Salesforce.

Keynote govornik bio je Hrvoje Supić, Regional Vice President, Salesforce, koji je iz svog iskustva rada s tvrtkama u regiji dao sliku trenutnog stanja u proizvodnji. Za razliku od devedesetih godina kada su sve promjene bile usmjerene prema internim operacijama i samom proizvodu, optimizacija proizvodne industrije sada je okrenuta prema kupcu, kreiranju korisničkog iskustva i prodaji. Zaključio je da je krizna godina svakako utjecala na tržište, a ono što proizvodne tvrtke diferencira od konkurencije, između ostalog je kreiranje digitalnog iskustva za zaposlenike, ali i partnere, resellere, prodavače… ”To zapravo pokriva sve – marketing, prodaju i usluge, s glavnim ciljem učiniti to iskustvo prema partnerima što lakšim i što jednostavnijim”, zaključio je Supić u svom govoru.

Zanimljiv razgovor s Josipom Ergovićem, članom uprave za komercijalne operacije u Nexe Grupi vodio je iskusni novinar i glavni urednik tjednika Lider, Miodrag Šajatović. Dotakli su se raznih tema, od trenutnih poslovnih rezultata i planova, iskustva i pouka koje su izvukli još iz prošle krize kada se Nexe Grupa našla u lošoj situaciji pa sve do toga kako je voditi obiteljsku tvrtku i mogu li se dvije različite generacije složiti u donošenju poslovnih odluka. Ergović je naglasio kako je za dobre rezultate važna konstanta prilagodba, ali i da su tehnološke promjene ponekad toliko brze da je teško s njima držati korak: “Za jednu proizvodnu kompaniju najveći je izazov pratiti nove trendove jer se promjene događaju na gotovo dnevnoj razini. Mislim da je rješenje pojačati centar za razvoj proizvoda koji mora usko surađivati s proizvodnjom, marketingom, inženjeringom koji će razviti tu novu proizvodnju, i morat ćemo proizvode prilagođavati zahtjevima tržišta.”

Razgovor Ergovića i Šajatovića zaključila je Sanja Hanižjar, voditeljica odjela analitike i prodajnih procesa Nexe grupe kratkim case studyjem o tome koliko je i kako CRM promijenio njihovo poslovanje i proizvode procese.

 Sljedeći gost bila je srpska tvrtka SCGM koja se između ostalog bavi industrijskim dizajnom, konstrukcijom alata i izradom plastičnih proizvoda. Case studyju o alatima koje SCGM koristi u svakodnevnom poslovanju, a kojeg je izložila Suzana Nedjeljković, voditeljica odjela prodaje u SCGM-u, prethodio je razgovor o trenutnoj situaciji i planovima za budućnost. Sandra Čađenović, direktorica SCGM-a o neočekivano dobrim poslovnim rezultatima u prošloj i početku ove godine pričala je s Danicom Stupar, izvršnom direktoricom Bizlifea. Naglasila je kako su iz prošle krize, one u 2008. godini, naučili kako izazovna vremena na tržištu dočekati spremni, pa su tako konstantno usmjereni na akviziciju klijenata u različitim branšama, što osigurava stabilnost njihovog poslovanja. “Što se tiče budućnosti, u fokusu je automatizacija koja je neophodna. Ovo vrijeme, koje će sigurno potrajati, najpametnije je iskoristiti za akviziciju novih kupaca i optimizaciju procesa unutar firme. Imamo dovoljno vremena da se time bavimo i trebamo ga iskoristiti pametno.”

Govornicima su se pridružili i stručnjaci iz HSM informatike. Slaven Stojanović, Head of Sales, približio je okupljenima koji su problemi s kojima se proizvodne tvrtke trenutno suočavaju, kao i koji su ključni aspekti digitalizacije procesa u proizvodnji. Zaključio je kako je neophodno da se tvrtke danas moraju prestati fokusirati na produkte i početi se fokusirati na klijente.

Cijeli event zaključila je Paula Stražičić, Senior Consultant u HSM informatici, koja je podijelila svoja iskustva iz niza implementacija i projekata u kojima je sudjelovala u zadnjih nekoliko godina. Upozorila je na neke od najčešćih izazova s kojima se tvrtke suočavaju u implementaciji novih tehnologija, ali i otkrila kako te najčešće zamke uspješno zaobići.

Hvala svima na sudjelovanju!